Hírek és információk kapcsolódó oldala: Kulturális hírek kapcsolódó oldala:Argentin dokumentumszínház a Trafóban

Hírek és Információk

Argentin dokumentumszínház a Trafóban

Lola Arias (ARG): MY LIFE AFTER / MI VIDA DESPUÉS
2014. november 27-28. csütörtök/péntek, 20.00
Trafó Kortárs Művészetek Háza
spanyol nyelven, magyar és angol felirattal

Az előadásra 10 fő fölött csoportkedvezményt (1700ft/fő) biztosítanak.

November 28-án 18.30-tól Kovácsy Tibor, a Magyar Narancs munkatársa tart előadást Argentínáról!

Hét személyes történet  Argentínából november 27-én és 28-án, Lola Arias rendezésében. A jelenlegi fiatal generáció tagjai rekonstruálják szüleik életét: Carla apja a Népi Forradalmi Hadsereg őrmestere volt, titokzatos körülmények között hunyt el, Liza száműzetésben élő családja után nyomoz. Fiatalok, szüleik életének személyes fordulatai, és hazájuk történelmének nyomában a My life after című előadásban. Személyes tárgyak, kazetták, ruhák és fotók révén elevenedik meg a közelmúlt. A megidézett kor a 70-es évek, a helyszín Argentína, a kontextust pedig a Perón diktatúra teremti meg. A szereplők áldozatok és elnyomottak, karhatalmisták és elnyomók.

A My life after valóság és fició határán egyensúlyozik, történetmorzsákból, személyes történetekből építi fel a múltat. Szereplőről szereplőre, jelenetről jelenetre gyűlnek a történetek, mind egyfelé tartanak, míg el nem érnek arra a kritikus pontra, ahol minden összefut: fikció és valóság, idősebb és ifjabb generációk, közügy és magántörténelem. A szereplők saját magukat alakítják, családjukról mesélnek, s ismerik meg felmenőik múltját. Szembenéznek önmagukkal és szüleik történetével, megismerik, hogy honnan jöttek, megértik hazájuk történelmét, végül pedig elfogadják a súlyt, ami közös múltjukként nehezedik rájuk. Az út, amin végigmennek a szereplők saját maguk és történelmük megismerése felé, katarzist és megbékélést eredményez - a színpadon és a nézőtéren egyaránt.

Argentína huszadikszázadvégi történelmével kapcsolatban legtöbb szó a katonai diktatúráról esik. Juan Domingo Perón katonatiszt, később három ízben Argentína elnöke, a perónizmus megalapítója, diktátor. A Perón diktatúra alatt tizenötezren haltak meg, vagy tűntek el.  Lola Arias darabja abban az időben játszódik, amikor a diktatúra hatásai erősen érzékelhetők a társadalomban...

,,Túlélő áldozatok és emberi jogi szervezetek beszámolói az iszonyat képsorait tárják elénk az 1976 és 1983 közötti időszakról, amikor a felforgató tevékenységgel vádolt emberek, rokonaik és barátaik - javarészt fiatal emberek - egyik pillanatról a másikra tűntek el otthonukból vagy a nyílt utcáról, hogy elmondhatatlan kínzások közepette valljanak - az esetek többségében a semmiről." (Kovácsy Tibor)

Lola Arias argentin rendező 2013-ban a Trafóba meghívott előadása, Az év, amikor születtem, a chilei Pinochet diktatúra éveit boncolgatja, a My life after pedig a rendező személyes élményeire támaszkodva Argentína hetvenes éveire fókuszál. Ez volt Lola Arias első olyan dokumentumszínházi darabja, amelynek apropóján több országba is meghívták hasonló munkák készítésére - így készült el a tavaly bemutatott előadás is.

Trailer
http://www.youtube.com/watch?v=IkkzTeauia8

Video interjú Lola Arias-al
https://www.youtube.com/watch?v=Vx-psE4RFVM

Interjú a tavalyi Trafós előadással kapcsolatban
http://magyarnarancs.hu/konyv/antidepresszans-a-diktaturara-87771
http://szinhaz.net/index.php?option=com_content&view=article&id=36983:anya-mindig-balra-szavazottq&catid=92:2014-marcius&Itemid=7
http://hvg.hu/kultura/20131112_Egy_szinpadon_a_gyilkosok_es_az_aldozatok/

A Perón diktatúráról és Argentínáról
http://beszelo.c3.hu/cikkek/az-argentin-puccs-vegtelen-tortenete

Kapcsolódó weboldalak

https://www.facebook.com/events/1473097579645207/

http://trafo.hu/hu-HU/my_life_after

http://www.lolaarias.com.ar/

További információ:

Huszár Rita
közönségkapcsolatok
Trafó - Kortárs Művészetek Háza
H-1094 Budapest, Liliom u. 41.
+36-20/400-6080
https://www.facebook.com/officialtrafo
www.trafo.hu

Közzétette: Menczel Gabriella (2014.11.25. 08:21)

Vissza

Kapcsolódó fájlok

Fájl megnevezése Feltöltés ideje Fájl mérete Letöltések
doc sajtóanyag 2014.11.25. 08:27 1.5 MB 222