Hírek és információk kapcsolódó oldala: Könyvtár kapcsolódó oldala:filmbemutató október 18.

Hírek és Információk

filmbemutató október 18.\r\n

Az utolsó hegycsúcs (La última cima) című film egy spanyol katolikus pap, Pablo Domínguez életét mutatja be, aki 2009-ben hegymászóbalesetben halt meg. A filmben megszólalnak családtagjai, barátai, tanárai, tanítványai, akik Pablóval kapcsolatos személyes élményeiket mesélik el, és megtudhatjuk róla, hogy olyan humoros, élettel teli személyiség volt, aki megtalálta a hangot gyerekekkel, fiatalokkal, idősebbekkel, hívőkkel és ateistákkal egyaránt.

\r\n

A film rövid interjúk formájában felvillantja az utca emberének véleményét is olyan ma divatos előítéletekkel teli témákkal kapcsolatban, mint például a papság, egyház, cölibátus, gazdagság és az imádság.

\r\n

Az alkotás nem ragad le Pablo személyénél, hanem a szereplők és az ő megnyilatkozásait bemutatva egyfajta képet kapunk arról is, hogy mi a boldogság, lehet-e boldog, aki szenved, van-e teljes élet, mi a halál... És mindezt megragadó képekkel, zenével, spanyolos lendülettel tárják elénk az alkotók.

\r\n

 

\r\n

Pablo élete:

\r\n

Pablo Domínguez Prieto 1966. július 3-án született Madridban. 24 éves korában szentelték pappá. Teológiából és filozófiából doktori végzettséget szerzett. 7 könyve jelent meg - ezekből az utolsó Hasta la cumbre (Egészen a csúcsig) címmel kiadói siker volt Spanyolországban. Több százra rúg cikkeinek száma, több mint 50 konferenciát tartott . Minden 2000 méter feletti spanyol csúcsot meghódított. Eljutott az Alpok 4000 méter feletti csúcsaira is, és Amerikában és Ázsiában még magasabbakra. 2009 februárjában egy lelkigyakorlat megtartása után mászta meg az Ibériai-hegység legmagasabb pontját a Moncayót (2300 m). Családjához telefonon intézett utolsó szavai pár perccel halála előtt ezek voltak: „Felértem a csúcsra!“

\r\n

 

\r\n

Díjak:

\r\n

- Legjobb dokumentumfilm (\\\"Filmírók köre\\\" - Círculo de Escritores Cinematográficos, Spanyolország)

\r\n

- Legjobb dokumentumfilm (Mirabile Dictu Nemzetközi Katolikus Filmfesztivál, Vatikán)

\r\n

- Legjobb film (mozis ¡Bravo! díj, Spanyolország)

\r\n

- Legnagyobb társadalmi hatást kiváltó dokumentumfilm (Nemzetközi Filmfesztivál, Castilla La Mancha - Spanyolország)

\r\n

 

\r\n

A La última cima (Az utolsó hegycsúcs) hódít a spanyol mozikban IMBD – David P. „Davinine” (2010. június 7.)

\r\n

Bár nincs a birtokunkban minden adat Spanyolország hétvégi jegybevételeivel kapcsolatban, mégis örömmel tölt el minket és meglep, hogyan üti ki a nyeregből egy spanyol film, a La última cima (Az utolsó hegycsúcs) – egyfajta „kisebbségi” premiert követően – a nagyobb produkciókat, és hogy hogyan terjed ki a vetítése 4-ről 50 mozira egész Spanyolország területén, méghozzá egy héten belül.

\r\n

A film már a premier hétvégéjén, ráadásul mindössze 4 kópiával elérte az első helyet a spanyol mozikra eső nézettséget illetően. Közel hatezer ember látta Juan Manuel Cotelo filmjét már akkor, amikor még csak 4 moziban ment a vetítés egész Spanyolország területén. Kétszeres nézőszámmal előzte meg a második helyen álló Szex és New York 2-t, és háromszor körözte le nézettségben a Perzsia hercegét és a Robin Hood-ot.

\r\n

(A cikk három nappal a spanyolországi premier napját követően került fel az IMDb honlapjára. – a Ford.)

\r\n

 

\r\n

A film fővédnöke:

\r\n

Dr. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek

\r\n

 

\r\n

A film védnöke:

\r\n

Erőss Zsolt hegymászó

\r\n

 

\r\n

                                http://azutolsohegycsucs.hu/

\r\n

                   http://www.facebook.com/azutolsohegycsucs

Közzétette: Völgyi Viktória (2012.10.17. 08:55)

Vissza