Hírek és Információk

Mexikói pályázat

 

Kikötő Kulturális és Szociális Egyesület

www.kikoto.org

+3630-221-79-23

Mexikói partnerszervezetünk fiatal önkénteseket keres 2012 őszétől egyéves, illetve féléves projektjeihez. (Az egyéves projekt egy-két hónappal csökkenthető, amennyiben a felek ezt előre letisztázzák.) Főként olyan jelentkezőket várunk, akik legalább társalgási szinten beszélik a spanyol nyelvet, minthogy ezt a projektek környezete megkívánja. Pl. az utcagyerekprogram esetében nemcsak az érintett gyerekek, hanem a leendő önkéntesek érdekében is csökkenteni kell a kiszolgáltatott helyzeteket, azokat a kockázati tényezőket, melyek esetleges, nem várt szituációkat eredményezhetnek a nyelv ismeretének a hiányában.

A jelentkezők az alábbi programokra pályázhatnak.

1)      Közösségfejlesztés: a helyiek (az őslakosság) bevonása a szervezet projektjeibe, beleértve olyan képzések szervezését, melyek a lakosság vállalkozói és öko-gazdálkodási ismereteit és készségeit fejlesztik stb.  (Otzolotepec, Estado de México)

2)      Utcagyerekprogram: a gyermekek sorsának nyomon követése, gondoskodás ellátásukról, illetve az ún. napközi ellátó rendszerbe való integrálásuk elősegítése, annak érdekében, hogy az utcán való céltalan lődörgés helyett jövőképet adjanak nekik a velük foglalkozó önkéntesek, oktatók. (Mexikóváros)

3)      Botanikus kert program: a látogató tájékoztatása növényekről, gyógynövényekről, környezetvédelmi kérdésekről stb. A növények lakókörnyezetünkben betöltött szerepének hangsúlyozása, a látogatók ösztönzése az otthoni környezet "zöldítésére".  (Puebla) (Max. 6 hónapos projekt időtartam.)

4)      Vidéki, őslakos mexikói lakosok képzésében való részvétel.: A képzések többek között olyan területekre terjednek  ki, mint ápolás, asztalos munka, házkörüli karbantartási feladatok ellátása,  az állami gondoskodásból kikerülő fiatalok utógondozása, óvodai, iskolai szolgáltatásokhoz kapcsolódó tevékenységek ellátása stb. (Querétaro, Qro.)

 

A fent említett tevékenységek szakképzettséget nem igényelnek, mivel az önkéntesek, nem munkaerőt helyettesítenek, hanem a szervezet mindennapi munkáját segítik szakemberek közreműködésével.

  • Az EVS (Európai Önkéntes Szolgálat) program szabályai szerint az önkéntesek ellátásban (szállás, étkezés) és havi ösztöndíjban részesülnek (ennek pontos összegét a 2012 évi pályázati útmutató tartalmazza.), továbbá az útiköltség 90%-t finanszírozza a Fiatalok Lendületben Program.
  • Az önkéntesek elszállásolása többnyire mexikói családoknál történik, egyes esetekben a projekt helyszínén.  

Az érdekelődők kérdéseit örömmel fogadjuk a kikoto.org@gmail.com email címen. Nagyszámú érdeklődés esetén információs napot szervezünk egy későbbiekben egyeztetett időpont alapján.

A jelentkezési határidő: 2011. december 31.
A pályázatokat a beérkezések sorrendjében vesszük figyelembe, ezért a megadott határidő után nem fogadunk pályázatokat a mexikói programokra! A jelentkezéshez egy magyar és spanyol nyelvű önéletrajzot, valamint egy magyar és spanyol nyelvű motivációs levelet kérünk. Amennyiben segítségre van szükségetek ezek megírásában, bátran forduljatok hozzánk a fent megadott e-mail címen.

Csak elhivatott és erős szociális érzékkel rendelkező fiatalok jelentkezését várjuk, akik nem ijednek meg a kihívásoktól sem!


Kikötő Egyesület csapata

Közzétette: Lukácsi Margit (2011.12.07. 14:00)

Vissza