Hírek és Információk

Színház

Gold Bea tavaly bemutatott, Lorca: Bernarda Alba háza című művének felhasználásával készült koreográfiája két alkalommal ismét a

MU Színház műsorán

2010. október 14-én és 15-én 20 órakor

Gold Bea:

Kések háza

01.jpg

tánc:

Dombi Kati, Hadi Júlia, Kovács Kata, Ladjánszki Márta, Mészöly Andrea,

férfihang:

Kövesdi László

zene:

Muse, Radiohead, Moby, Tabbouch Linda, Jonny Greenwood

kellék:

Hajas Ágnes, Kovács Gabriella, Drabik István, Duliskovich Bazil

szövegek:

Federico García Lorca Bernarda Alba Házának szövegeiből és egyéb szövegekből:

Gold Bea, Kövesdi László

zörejek:

Tabbouch Linda, Sebestyén Gábor

fény:

Bánki Gabi

jelmez:

Tabbouch Linda

koncepció, koreográfia, rendezés:

Gold Bea

Sajátos filmszerű feldolgozása Lorca: Bernarda Alba házának, ahol a szerepeket, az egész történetet a lánytestvérek játsszák el. Az egyikük "beleül" az anyaszerepbe, és a fokozódó dominancia igényével az épp elhunyt apa helyébe lép. Elférfiasodva, uralkodva nyomja el környezetét. Az agresszió agressziót szül, előbb-utóbb minden szerep körbeér. Vajon kit kell megmenteni? A Kések házában nem Adélét. A kiút a váltásban, a váltani tudásban rejlik. Az inga kilendül velünk...

?Lassan ?tölti fel? karaktereit Gold Bea: a kifejezetten pasztellszínűen induló játék során fokozatosan sűrűsödik be a színi levegő, lassan élesedik be a kép, a konfliktusok, s az ábrázolat mindvégig megmarad rejtelmesnek, sajátosnak (?)

G.B. sikerrel komponálta meg a szorongást, félelmet, az átmenetiséget: ?Damoklész gömbje? alatt riadt, egymáshoz bilincselt lelkek bűvös játékát figyelhetjük. (?)

A koreográfusra oly jellemző, megejtő szürreális líra (s olykor: komédia) izgalmas csomópontokban üti fel a fejét, de ezúttal sokkal több a hangsúly a táncon, mozdulaton, arcjátékon, tekinteten. (?)

G.B. tekelábú lányai keserves, de nem a teljes reménytelenség képét mutató világ hősei: annál maibb alakok ők. De Lorcát nem véletlenül tartják halhatatlannak, munkásságát koptathatatlannak: a borzalom házának összezárt lakói a mai világban is értelmezhető, elképzelhető horror tettesei és áldozatai.?

(Halász Tamás)


http://www.youtube.com/watch?v=RqXQMiYuDY4

Közzétette: Lukácsi Margit (2010.10.13. 11:50)

Vissza